Een ogenblik geduld a.u.b.

FAQ

 • Wat is KVK Locatiescan?

  Met KVK Locatiescan kun je als (startende) ondernemer de marktpotentie verkennen van je (toekomstige) vestigingsplaats. Het gaat hier om branches gericht op consumenten. Om te onderzoeken of een nieuwe of bestaande locatie voor jouw vestiging in jouw branche levensvatbaar is heb je gegevens nodig om keuzes te onderbouwen. Wat is de omvang van je verzorgingsgebied? Hoe groot is de concurrentie? Hoeveel inwoners (potentiële klanten) zijn er? Hoe ziet de bevolking eruit?

  In deze scan zetten wij de gegevens van je verzorgingsgebied op een rij en zetten deze naast cijfers van vergelijkbare locaties en landelijke cijfers. Zo hopen we je meer inzicht te geven in de potentie van je vestigingslocatie.

 • Waarvoor kun je KVK Locatiescan gebruiken?

  De gegevens vormen een bouwsteen voor bijvoorbeeld je ondernemings-, financierings- of marketingplan. Nuttig voor jezelf, maar vaak ook verplicht als je financiering nodig hebt.
 • Is KVK Locatiescan een vestigingsplaatsonderzoek?

  Nee. KVK Locatiescan is een verkenning en geen vervanging van een vestigingsplaatsonderzoek. Voor een grondige analyse kun je een gespecialiseerd bureau inschakelen.
 • Is KVK Locatiescan door iedereen te gebruiken?

  Ja, KVK Locatiescan is door iedereen gratis te gebruiken. Maar de scan is primair ontwikkeld voor startende en gevestigde ondernemers die leveren aan consumenten (B2C), denk hierbij aan een winkel, restaurant of kapsalon, met een lokaal/regionaal verzorgingsgebied.
 • Kun je naast een branche ook een sector selecteren, bijvoorbeeld de hele detailhandel?

  Nee, cijfers zijn alleen op brancheniveau (B2C) beschikbaar. De branches die je kunt kiezen zijn vet gearceerd.
 • KVK Locatiescan bevat kerncijfers over je (toekomstige) vestigingslocatie. Hoe kom ik aan meer gegevens om mijn bedrijfsplan te onderbouwen?

  In hoofdstuk 5 van het rapport vind je een overzicht met mogelijk interessante bronnen. Denk hierbij aan bestedingscijfers en economisch ontwikkelingen in de branche.
 • KVK Locatiescan bevat kerncijfers over je (toekomstige) vestigingslocatie. Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij het kiezen van een vestigingslocatie?

  In hoofdstuk 6 van het rapport vind je een overzicht met meer informatie die je helpen bij het vinden van de juiste vestigingslocatie en zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld wet- en regelgeving, lokale lasten en de vraag of je beter kunt huren of kopen.
 • Mogen de cijfers in KVK Locatiescan vrij worden gebruikt?

  Ja, met bronvermelding (zie de colofon in het rapport).
 • KVK Locatiescan geeft inzicht in het aantal concurrenten in je verzorgingsgebied. Kan ik de adresgegevens van mijn concurrenten krijgen?

  KVK Locatiescan bevat alleen data (statistieken), geen gegevens van individuele bedrijven. Meer informatie over het bestellen van een adressenbestand vind je hier: KVK Handelsregister adressen offline | KVK.
 • Stel mijn concurrent heeft twee bedrijfsactiviteiten: een hoofdactiviteit én een nevenactiviteit. Hoe wordt dit meegenomen in de selectie?

  De selectie van het aantal concurrenten vindt uitsluitend plaats op hoofdactiviteit. Bijvoorbeeld een ‘winkel in dameskleding’ (hoofdactiviteit) die als nevenactiviteit ‘schoenen’ verkoopt. De nevenactiviteit wordt bij de selectie niet meegenomen.
 • Wat is het verschil tussen KVK Locatiescan en KVK Bedrijventeller?

  Met KVK Bedrijventeller maak je een telling van het aantal vestigingen in een bepaalde branche en gebied. Alle branches zijn opgenomen. Ook kun je selecteren op branchegroepen en sectoren. De informatie is beperkt, je krijgt alleen een telling van het aantal vestigingen. KVK Locatiescan is een datatool voor bedrijven die zich (gaan) richten op een business to consumer branche (B2C). In KVK Locatiescan staat informatie over het verzorgingsgebied, concurrentie, bevolking en omgeving. De informatie in KVK Locatiescan is uitgebreider dan in KVK Bedrijventeller maar niet voor alle branches beschikbaar.
 • Wat is het verschil tussen KVK Locatiescan en KVK Regiodata

  KVK Regiodata is een online benchmarktool. Hiermee kunnen overheden zoals gemeenten, provincies, ondernemers- en brancheorganisaties de economie in hun gebied vergelijken met andere gebieden. Welke sectoren zijn goed of juist minder goed vertegenwoordigd, hoe staat de arbeidsmarkt ervoor? Zijn er veel of weinig zzp’ers? De informatie is dus breder dan een telling. KVK Regiodata geeft daarmee informatie die aanvullend kan zijn op de informatie uit KVK Locatiescan. De gegevens in KVK Regiodata zijn beschikbaar op een hoger geografisch niveau: gemeente, regio, provincie en Nederland. De frequentie waarmee de data in KVK Regiodata en KVK Locatiescan wordt geactualiseerd verschilt.
 • Ik heb een idee voor verbetering van KVK Locatiescan. Waar kan ik die doorgeven?

  KVK Locatiescan is een datatool die we voortdurend doorontwikkelen op basis van klantbehoeften. We horen daarom graag wat je vindt van KVK Locatiescan. Suggesties voor verbetering kun je aan ons doorgeven via de feedbackknop.
 • Heb je vragen over KVK Locatiescan of wil je sparren over de uitkomsten?

  Bel gratis het KVK Adviesteam: 088-5852222 of stel je vraag via https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/vraag-stellen/